La Universitat Politècnica de València compta amb un sistema d’orientació integrat en l’Institut de Ciències de l’Educació (HISSE) dirigit a tots els alumnes de la Universitat. Aquest sistema d’orientació es duu a terme per psicopedagogs i contempla diferents accions:
- Gabinet d’Orientació Psicopedagog Universitari (GOPU)És un servei especialitzat i confidencial que para esment i assessorament personalitzat a tots els alumnes que ho sol·liciten. Entre els temes que es poden abordar des d’un vessant pedagògic serien: la millora de les tècniques de treball intel·lectual, la metodologia d’estudi universitari, la preparació dels exàmens, així com, la millora del rendiment acadèmic. D’altra banda, des d’un vessant personal es poden treballar el control de l’ansietat i el maneig de l’estrès, superar els problemes de relació, millorar l’autoestima, en definitiva, ajudar al fet que l’alumne se senta bé.
- Recursos de suportL’ICE compta amb una biblioteca específica amb préstec obert a la comunitat universitària en la qual existeix la possibilitat de consultar un fons de documentació format per llibres, revistes i audiovisuals relacionats amb temes psicològics i pedagògics.
- Formació permanentEls alumnes de la UPV tenen la possibilitat de participar en tallers específics per a adquirir determinades competències demandades en el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior i que contemplarien la seua formació acadèmica.
Entre les competències que es treballen estan la presa de decisions, la resolució de problemes, habilitats de gestió de la informació, habilitats socials, treball en equip, lideratge, aprenentatge autònom, entre uns altres.
Aquests tallers es presenten en dues convocatòries corresponents al títol. Són activitats gratuïtes per als alumnes i les pot convalidar per crèdits de lliure elecció al seu corresponent títol.
- Formació a demandaLa formació a demanda és una via formativa que disposen els centres per a sol·licitar activitats sobre temàtiques específiques a completar la formació dels seus alumnes.
Els estudiants de la Universitat de València reben informació a través de tots els canals i serveis que la Universitat disposa per als seus estudiants. Tant el DISE que ofereix informació general sobre tots els aspectes de la vida universitària, com el CADE, que ofereix assessorament a l’estudiant en serveis socioculturals, i de dinamització de l’activitat d’associacions i col·lectius, com el OPAL, que ofereix informació sobre inserció laboral dels estudiants, tècniques de cerca d’ocupació, autoocupació, desenvolupament de competències professionals, etc. Aquesta informació és accessible a través de les seues pàgines web: CADE i OPAL. Per la seua banda, la Fundació Universitat-Empresa de València, ADEIT, proporciona informació a estudiants i titulats relativa a formació postgrau, cursos i seminaris, inserció laboral i borsa de treball, que pot consultar-se en la seua pàgina web ADEIT
A tots els estudiants se’ls lliura, en el moment de la matrícula, una Agenda Universitària, particularitzada per a la Titulació, en la qual a més de les funcions habituals d’agenda personal i la informació relativa als estudis i normatives que afecten a l’estudiant (permanència en els estudis, convalidacions, etc.), inclou puntualment en cada curs acadèmic: Calendari Laboral, horaris, Calendari d’exàmens de les convocatòries ordinària i extraordinària, Professors responsables de la docència, Idioma per a docència.
El sistema de tutories que els professors desenvolupen dins de les seues obligacions docents també és un aspecte informatiu que no ha de ser menysvalorat. En el Centre es publiquen els horaris de tutories d’atenció als estudiants de cada professor amb responsabilitat docent en la titulació.
El Servei d’Informació Bibliogràfica posa a la disposició dels estudiants els serveis de Biblioteca i Hemeroteca. La Biblioteca de Ciències, integrada en el Campus de Ciències on se situa la Facultat de Ciències Matemàtiques, ofereix múltiples serveis de suport a l’estudiant. En coordinació amb la Facultat, tots els anys s’actualitza i completa el catàleg de títols disponible per als estudiants. Partint de les peticions dels diferents Departaments s’adquireix la bibliografia bàsica necessària recomanada en les diferents matèries, en la quantitat que es considera suficient per a atendre la demanda. Així mateix, en coordinació amb la Biblioteca, es van renovant els títols que, per l’ús, estan deteriorats i s’amplia el nombre disponible d’aquells títols en els quals es detecta un major nombre de peticions. Es disposa a més d’accés a hemeroteca científica bàsica i de recerca i accés a internet permanent. Tota la bibliografia i hemeroteca es troba informatitzada, de manera que es facilita l’accés a cada títol i la seua disponibilitat.